Alle resultaten

Een van de beste 3D-metaalprinters van de wereld staat in Terborg

RCT Gelderland brengt ondernemers in contact met elkaar en met kennisinstellingen om hun innovatie verder te ontwikkelen. Dikwijls is een financiële ondersteuning in de vorm van een voucher daarbij nodig. Lees bij 'Resultaten' waar dit toe kan leiden...
SamenwerkingAchterhoek

3D-metaalprinter

3D-printer KaakTERBORG – Kaak Group neemt het initiatief tot leasen van de 3D-metaalprinter. Zes maakbedrijven sluiten zich aan bij het cluster. ACT /RCT Gelderland en Oost NV helpen bij het bouwen van het cluster.

Additive Manufacturing technieken, zoals 3D-metaalprinten, dringen steeds meer door tot de werkvloer. Waar liggen de renderende business cases? Deze Achterhoekse bedrijven gaan verder met leren en experimenteren.

Klein beginnen, met grote ambitie

In de afgelopen jaren heeft een groep van 6 Achterhoekse bedrijven  geëxperimenteerd met een kleinere 3D-metaalprinter. Zij hebben veel lessen zijn geleerd en hebben mooie business cases ontwikkeld. Om de volgende, ambitieuze, stap te maken, heeft Kaak Group besloten een van de grootste 3D-metaalprinter van de wereld in hun bedrijf te zetten, en deze voor de helft te delen met 6 andere bedrijven, te weten Bronkhorst High Tech, Hitech Bihca, Copal Handling Systems, Royal Eijkelkamp en Goma.

Saillant detail: Van deze printer uit de eerste serie bestaan er maar 3. Een van de andere printers komt te staan bij Airbus, ook geen kleintje.

Wat onmiddellijk opvalt, is de grootte van de te printen producten. De MetalFAB1 kan tot een netto grootte printen van 42x42x40 cm, en staat hiermee in de top-3 van de wereld. En omdat de MetalFB1 beschikt over een gesloten systeem, zijn de aanvullende veiligheidsvoorwaarden wat betreft metaalstofdeeltjes beperkt. Twee stations voor voorbereiding en afwerking zorgen ervoor dat het productiestation, waar het printen plaatsvindt, voortdurend in bedrijf kan zijn.

Samen leren om te produceren

Uit het eerste project is geleerd dat niet alleen de technologieontwikkeling belangrijk is. Juist bij 3D-metaalprinten is het minstens zo belangrijk ontwerpers en operators te laten ontdekken waar de (on)mogelijkheden van AM zitten. Wat 3D-metaalprinten kent een ander ontwerpproces dan de klassieke productiemethoden: vormen die eerst niet mogelijk waren, zijn dat nu wel. Welke constructies zijn nu het beste? Deze kennis is nog lang niet volledig.

Daarom zijn ook het CIVON, het Graafschap College, de HAN en Saxion. Om gezamenlijk nieuwe 3D-printkennis op te bouwen en om nieuwe en huidige medewerkers op te leiden in het gebruik van deze baanbrekende technologie.

Meer weten?

Neem contact op met de makelaar

Bekijk alle resultaten