Agrofood goes digital

Agrofood goes digital

EdeRCT Gelderland2 juli 2018

In een voormalige kazerne, Akoesticum, te Ede verzamelen zich op 15 juni vooral high tech bedrijven uit Gelderland om met elkaar van gedachten te wisselen over de groeikansen voor automatisering en digitalisering in de agrofood industrie. Oostnl en RCT Gelderland hebben het initiatief genomen voor de conferentie.

De inleiders, Arnold Stokking, managing director TNO Industry, en Chris Willemsen (Oostnl) staan in hun presentaties vooral stil bij de ontwikkelingen van smart industry en geven aan wat deze kunnen betekenen voor de agrofood industry, waarbij Chris Willemsen aan de deelnemers laat zien hoe het BOOST (het smart industry netwerk van Oost-Nederland) netwerk in elkaar zit en welke mogelijkheden er zijn om aan financiële ondersteuning te komen.

Na de inleidingen mogen de deelnemers zelf aan het werk. In rondetafelsessies worden verschillende onderdelen van digitalisering en automatisering in de landbouw besproken. Dit leidt bij sommige tafels tot vrij concrete uitkomsten. Zo komt er een vervolggesprek waarbij enkele IT-bedrijven, die voor de tuinders en varkenshouders werken, een klant meenemen, die de eerste stappen op het terrein van de digitalisering heeft gezet en met die klanten gaan ze bekijken of een field lab over digitalisering en automatisering tot de mogelijkheden behoort. Wat namelijk opvalt is dat de kop ‘Agrofood goes digital’ nog heel wisselend in de sector wordt beleefd. Onder meer in de tuinderijen zien we digitalisering, denk aan de toepassing van drones, voortschrijden, maar bij de varkenshouders is dit minder het geval. Wat verder opvalt is dat het pad van digitalisering pas echt wordt bewandeld als de tuinder of varkenshouder in de praktijk ziet dat digitalisering voor meer inkomsten, dan wel lagere uitgaven zorgt.