Alle resultaten

Odense Denemarken

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
SamenwerkingAchterhoekDe LiemersStedendriehoekNoord-VeluweRivierenlandFoodvalley

Odense Denemarken

Odense DenemarkenVan 27 t/m 30 augustus 2018 is een delegatie van maakbedrijven en cobot- integrators naar Odense Denemarken afgereisd om kennis te maken met de vooruitstrevende aanpak van Odense. Bedrijven zoals Invest in Odense, Universal Robots, MIR en OnHands lieten zien hoe Odense vanuit een crisis een leidende positie aan het innemen zijn bij het toepassen van cobots. Volg de onderstaande link voor een indruk van de reis.

Sterker terug uit crisis

Odense staat, naast dat ze de geboorteplaats is van Hans Christiaan Andersen, bekend om haar scheepswerf. De stad met ca. 200.000 inwoners ging een crisis door nadat de werf sloot en de werkgelegenheid voor 6000 werknemers dreigde te verdwijnen. Met voor een crisis van deze omvang een beperkt investeringsbudget, stond zij voor de keus het geld te verdelen over vele projecten of het geld specifiek in te zetten op de kernkwaliteit van de stad.

Vanuit de ervaring met het geautomatiseerd lassen van schepen, is gekozen het thema robotics specifiek als ontwikkelgebied op te pakken. Uit die investering heeft Universal Robotics (UR) de kans gekregen zich sneller dan andere cobotaanbieders te groeien. Uit en naast UR, zijn nu in Odense 120 robotaanverwante start en scale ups te vinden.

Ecosysteem

Bijzonder aan het ecosysteem in Odense is de succesvolle wijze waarop ze specifiek voor 1 thema is gegaan. De spin-off voor de omgeving is dat de banengroei harder gaat dan verwacht en in een sector die meer toekomstperspectief heeft. Ook de horeca en toeleveranciers profiteren zichtbaar van de successen van Odense Robotics.

In het eco-systeem van Odense is de pijn/ frustratie van een bedrijf leidend in het komen tot een oplossing/ businessmodel. Een van de grootste leerpunten die organisaties in Odense aangeven te hebben doorgemaakt, is dat de bedrijven die de eigenaar van een probleem zijn in de lead moeten blijven. Vanuit het probleem zoek je naar bestaande bereikbare oplossingen (parallel- toepassing) of kom je samen tot nieuwe oplossingen. Wanneer toeleveranciers, onderwijs of overheid leidend zijn in een opzet verminderd dat de mate van succes enorm is hun ervaring. In de afbeelding hierboven geeft Christian Kljt- Johansen, test center deputy van UAS Denmark zijn zienswijze op deze leerschool weer.

Businessmodel afgekeken van Apple- store

UR heeft zelf goed gekeken naar het succes van Apple. Zo hebben ze vergelijkbaar met de App-store een UR+ omgeving waarin cobot- aan en toepassers worden uitgedaagd hun grippers, software, vision-systemen, vacuum etc. UR compatible te maken. UR ondersteunt/ faciliteert sterk in de softwareaanpassing en verzorgd certificering; dit tegen lage tarieven. Het UR verdienmodel zit op een zo’n interessant mogelijke UR cobot. Bedrijven die oa. ontsproten zijn uit UR zijn OnRobot (grippers), Purple Robotics (compact vacuumsysteem in gripper) en MIR (Mobile Industrial Robots).

Leerschool Odense Robotics Cluster

Odense heeft succesvol gekozen voor de ontwikkeling van Cobots. De vraag die zij zichzelf heeft gesteld is ‘waar zijn we specifiek goed in?’
Om de leerschool van Odense op onszelf los te laten zouden we onszelf deze vraag ook kunnen stellen; ‘waar zijn we als regio specifiek goed in?’

 

Bekijk alle resultaten