Alle resultaten

Beveiligd Bezoek

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

Beveiligd Bezoek

arjowiggingsEen medewerker rukt uit om een machine te repareren, geëscorteerd door twee beveiligers. We zijn te gast bij Arjowiggins, de zwaarbeveiligde papierfabriek die uitsluitend bankpapier maakt, waaronder de Euro. De twintig ondernemers die zich op 14 februari tegen vieren aan de poort melden, schrijven direct geschiedenis. Het is de eerste groep die sinds lange tijd het fabrieksterrein betreedt, om met het bedrijf te spreken over het verkleinen van de footprint.

 

Indrukwekkend is vooral het productieproces. Het begint bij katoen en geleidelijk wordt dit stap voor stap – onder meer door het toevoegen van water – bankpapier met daarin een watermerk. Een kunstenaar maakt het watermerk, dat vervolgens in het papier wordt aangebracht. Dit proces, alsook het voorzien van het bankpapier van andere bijzondere veiligheidskenmerken, vereist grote precisie. Om die reden wordt maar liefst 15% van het papier afgekeurd. Wat zeker ook opvalt is de alomtegenwoordige beveiliging, niet verwonderlijk natuurlijk bij de producent van bankpapier. Toch zijn de aantallen fors: één beveiliger per vijf medewerkers. Tijdens het bezoek zien we ook dat investeringen in het gebouw en een kleinere footprint geen overbodige luxe zijn.

Over de footprint raken we in gesprek. Zowel het energie- als waterverbruik liggen ver boven het gemiddelde. Terwijl ook bij het hergebruik van afval nog flinke stappen gemaakt kunnen worden. Toch is het bedrijf volop bezig om de footprint verkleinen. Er bestaan vergevorderde plannen om de fabriek met biogas te verwarmen, alle (nieuwe) verlichting wordt LED en studenten van Saxion hebben inmiddels een aardige methode bedacht om katoen te hergebruiken. Tijdens de discussie over het verkleinen van de footprint komen de aanwezige ondernemers met één belangrijke tip: als je als bedrijf de footprint effectief wilt verkleinen zijn metingen onmisbaar. Je moet weten hoeveel je verbruikt en waar de energieslurpers zitten. Met behulp van sensoren is het goed mogelijk om dit in beeld te brengen.

 

Living Technology

De Saxion Hogeschool kent het programma ‘Living Technology’, waarbij multidisciplinaire studententeams aan de slag gaan met opdrachten van bedrijven. Dit zijn dus zowel studenten techniek, als studenten van bijvoorbeeld commerciële economie of technische bedrijfskunde. Bij Arjowiggins hebben de studenten geadviseerd om het katoenafval via het programma Saxcell van Saxion opnieuw te laten verwerken tot grondstof voor kleding. In de komende maanden is Saxion op zoek naar nieuwe opdrachten. Als bedrijven uit de Stedendriehoek opdrachten hebben, zijn ze van harte welkom, aanmelden kan via: marieke@rctgelderland.nl, of jan-willem@rctgelderland.nl

 

Bekijk alle resultaten