Alle resultaten

ConceptLab brengt prille ideeën bedrijven stap verder

Welke ontwikkelingen zijn trending? Is er een nieuwe aflevering van Smartcafé beschikbaar? Wat gebeurt er in mijn regio op het gebied van innovatie? Lees hier het nieuws van RCT Gelderland!
Samenwerking

ConceptLab brengt prille ideeën bedrijven stap verder

ConceptLabStudenten komen tijdens een stage of afstudeeropdracht dikwijls op innovatieve ideeën, maar door andere prioriteiten, de waan van de dag, gebrek aan menskracht of onduidelijkheid over de haalbaarheid blijven die ideeën vaak onaangeroerd in de la liggen. En ook bedrijven zelf of innovatieve denkers lopen vaak met goed ideeën rond die ze ‘niet kwijt kunnen’. „Hoe kun je zo’n idee nou tot wasdom laten komen?”, vroeg Marc Beusenberg, hoofddocent aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) op Hogeschool Windesheim, zich af. Daarvoor heeft hij samen met anderen een aanpak bedacht: het “conceptLab”.

 

De initiatiefnemers zijn, naast Marc Beusenberg, Jacob Brobbel (Hollander Techniek), David Beij van de gemeente Apeldoorn, manager van de opleiding commerciële economie Harrie Donker van Windesheim en Roy van Enkhuijzen namens de Federatie Metaal-Elektro. Samen hebben ze een groot netwerk en weten ze de prille maar kansrijke ideeën bij bedrijven boven tafel te krijgen. Het conceptLab startte afgelopen september en inmiddels lopen al acht projecten.

Prototypes en businesscases

Het doel is om voor de ideeën die anders in de la verdwijnen prototypes en een businesscase te maken, zodat een bedrijf er verder mee kan. „Het risico is het grootst aan het begin van het ontwikkeltraject, ook voor investeerders en subsidievertrekkers. Op dat punt willen wij bedrijven een stap verder brengen. Wij bouwen dan een prototype om aan te tonen dat het idee technisch haalbaar is, onderzoeken of er ook interesse voor is en of er een interessante businesscase van te maken is. We gaan dus niet op de stoel van een ontwerpbureau of ingenieursbureau zitten. In deze fase pakken dergelijke bureaus zo’n idee niet op, omdat er nog geen geld voor is.”

“Zoveel kennis”

Wat ook uniek is aan het conceptLab is dat drie partijen hun kennis kunnen inbrengen: de developers van het bedrijf, studenten en óók de docenten van Windesheim. „We willen het conceptLab zien als een coöperatie: de studenten gaan aan de slag samen met docenten en experts uit het bedrijfsleven. Er is op Windesheim zoveel kennis bij elkaar”, roept Beusenberg enthousiast. Hij hoopt dat uit deze ontwikkeling nieuwe producten voortkomen die uiteindelijk ook op de markt komen of uitmonden in startups. „In feite creëren wij hier arbeidsplaatsen mee.”

Vragen

Tot nu toe werken aan de vragen in het conceptLab studenten van diverse opleidingen, zoals Industrieel Product Ontwerpen, Commerciële Economie en ICT. Beusenberg is ook in gesprek met de PABO en hij denkt al aan uitbreiding naar andere hogescholen, zoals in Emmen waar veel kennis van chemie te halen is. Bedrijven die ook ideeën hebben die om nader onderzoek vragen kunnen zich melden bij het conceptLab (www.concept-lab.nl). De mensen daar zoeken de geschikte studenten erbij. Ook de makelaars van Stedendriehoek Innoveert weten de weg naar het conceptLab.

Bekijk alle resultaten