Smart Café Apeldoorn: “We bellen de schokbreker”

Smart Café Apeldoorn: “We bellen de schokbreker”

StedendriehoekRCT Gelderland23 maart 2018

Datapross uit Nijbroek en Tractive Suspension uit Cuijk hebben samen een schokbreker ontwikkeld, die in milliseconden reageert op oneffenheden in het wegdek, of een te scherp aangesneden bocht door de bestuurder. De schokbreker wordt gebruikt in racemotoren, maar vindt zijn weg steeds meer naar andere voertuigen. Met de schokbreker kan van afstand contact worden gezocht, waardoor data uit de schokbreker kunnen worden verzameld, of de schokbreker anders ingesteld kan worden. Via het mobieltje kan contact worden gemaakt, de schokbreker kan dus gebeld worden. Het is een van de voorbeelden die ter sprake kwamen tijdens het vijfde smart café in Apeldoorn, waar het thema connectivity was.

Behalve Datapross zaten Avantes en Neenah Coldenhove aan tafel. Neenah Coldenhove is van oudsher een papierfabriek en daarnaast vooral gespecialiseerd in de productie van digitaal transfer papier, waarmee op een uiteenlopende ondergrond kan worden gedrukt. Het bedrijf beschikt over een goed virtueel netwerk, dat wordt gebruikt om de machines te monitoren en om te bekijken of het papier dat wordt gebruikt van voldoende kwaliteit is. Het netwerk stelt het bedrijf in staat om echt ‘data driven’ te produceren. Om te kunnen blijven vernieuwen komt er wekelijks een multidisciplinair MES-team (MES staat voor Manufacturing Execution System) bijeen, dat bekijkt waar verbeteringen of aanpassingen nodig zijn. Toch zijn het de mensen die het volgens René van Buren, ICT-manager van het bedrijf, uiteindelijk bepalen hoe snel er vernieuwd kan worden. Zij moeten de voortdurende stroom vernieuwingen kunnen blijven volgen. 

Avantes is gespecialiseerd in spectrometrie. Het bedrijf is volgens CEO Benno Oderkerk ooit gestart in een schuur in Eerbeek en inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler. Dat kan ook goed, want spectrometers worden in heel veel branches gebruikt, zoals de zorg, waar ze worden ingezet om vroege tumoren te ontdekken. Spectrometers werken op basis van licht en worden ingebouwd in tal van machines, maar ze worden eveneens gebruikt door de producenten van smartphones, om deze te kalibreren. Inmiddels zorgt connectivity ervoor dat de spectrometers op afstand van een update voorzien worden. 

In alle gevallen zijn er sensoren nodig die communiceren met netwerken, waardoor informatie beschikbaar komt. Of dat nu gaat om prullenbakken die alleen worden geleegd als de sensor aangeeft dat ze vol zijn, grasmaaimachines die op tijd opzij gaan voor een boom, of ondergrondse vuilcontainers die op afstand bediend worden. De vraag die tijdens het café nog wel speelde is of wifi altijd het beste netwerk is. De smartphones maken gebruik van 3G, 4G en straks 5G, maar er is ook LoRa. De waarde daarvan werd onderkend; hoewel LoRa vooral ‘Long Range’ informatie kan verzenden, is het aantal data dat verzonden kan worden klein. In Apeldoorn is er een goed functionerend LoRa-netwerk, de provincie Drenthe heeft het al aangelegd, Zutphen is hard bezig, maar de verwachting tijdens café was niet dat LoRa het internet gaat vervangen. Als alternatief is het echter wel de moeite waard.