Berichten

Nieuws uit de Stedendriehoek

Nieuws uit de Stedendriehoek

StedendriehoekJan-Willem Vos15 maart 2018

In de e-zine van deze maand een artikel ter nagedachtenis aan Dick Grolleman, bestuurder van Stedendriehoek Innoveert. Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat deze ondernemer pur sang is overleden. Ook nemen we afscheid van de e-zine in de huidige vorm. We hebben afgesproken om binnen RCT Gelderland één e-zine te maken. In de toekomstige nieuwsbrieven willen we u ook inspireren met verrassende berichten en vernieuwende projecten uit de andere regio's. 'Onze' rubriek (On)Opvallend zal daarin ook een vast onderdeel blijven. In deze editie zijn we daarvoor op bezoek geweest bij Thinkwise in Apeldoorn.

Thinkwise denkt anders over software

Thinkwise denkt anders over software

ApeldoornJan-Willem Vos15 maart 2018

Het moet anders, dacht Robert van der Linden. Hij werkte jarenlang voor grote softwarehuizen en hij realiseerde zich dat de ‘traditionele’ software te star is om de grote veranderingen in de markt goed te kunnen verwerken. De ontwikkelingen van de technologie, met web- en mobiele oplossingen, de veranderende wetgeving en voortschrijdend inzicht vragen om een andere vorm van software. En dus stopte hij bij SAP en begon in 2002 met compagnon Victor Klaren in Apeldoorn voor zichzelf. Met succes: inmiddels heeft Thinkwise meer dan 120 mensen in dienst en wordt de software in meer dan 32 landen toegepast. Hun idee van softwareontwikkeling is totaal anders dan die van de grote softwarehuizen, die vooral pakketten leveren met software waarvan de basis vaak dertig jaar geleden is ontwikkeld. Daar lijnrecht tegenover staat traditioneel maatwerk en voor veel organisaties zijn beide oplossingen niet afdoende. Pakketten komen vaak met veel extra functionaliteit waar een bedrijf geen behoefte aan heeft, maatwerk laten ontwikkelen kost ontzettend veel tijd en is daarmee te duur en risicovol. Heb je dan een pakket of maatwerk aangeschaft, dan ontstaan problemen wanneer de technologieën en/of functionaliteit veranderen. De software kan daar nauwelijks op worden aangepast en de organisatie gaat op zoek naar een oplossing in de vorm van extra randapplicaties bijvoorbeeld. Wat Van der Linden en Klaren zochten was software die onafhankelijk is van de technologie, die technologieën kan overleven en die functioneel kan meegroeien met een bedrijf.

Nieuws uit de Stedendriehoek

Nieuws uit de Stedendriehoek

StedendriehoekJan-Willem Vos16 februari 2018

Wethouder Mark Sandmann ontving het eerste exemplaar van 'Made in Apeldoorn', een boek boordevol exportverhalen. In het smartcafé in Ulft vertelden twee studenten van de post-hbo-opleiding New Engineers en Henk Tappel, directeur van Bronkhorst Hig-Tech hoe het bedrijf innoveert en slimmer werkt. En dat smaakte naar meer, dus deze maand staat het vierde smartcafé al in agenda. Over robotica dit keer. Nieuwsgierig geworden? Lees onze nieuwe e-zine: https://mailchi.mp/rctgelderland/februari-2018-made-in-apeldoorn-en-smart-cafes

Eerste exemplaar Made in Apeldoorn uitgereikt

Eerste exemplaar Made in Apeldoorn uitgereikt

ApeldoornJan-Willem Vos15 februari 2018

Het boekje ‘Made in Apeldoorn’ en de website zijn klaar. Tijdens een exportborrel bij Cor Rijken Verpakkingen op 14 februari krijgt Cor Rijken, als een van de eerste geïnterviewden het boek als eerste uitgereikt door innovatiemakelaar Jan-Willem Vos van RCT Gelderland. Samen met zijn collega Marieke op de Weegh hebben zij het project Made in Deventer naar Apeldoorn gehaald en dankzij de financiële middelen van de Cleantech Regio, Rabobank, gemeente Apeldoorn en RCT Gelderland is Made in Apeldoorn gerealiseerd.

New Engineers in Smart Café

New Engineers in Smart Café

GelderlandJan-Willem Vos15 februari 2018

Tijdens het derde Smart Café, ditmaal in de Achterhoek in Ulft, zitten twee New Engineers aan tafel met Henk Tappel, directeur van Bronkhorst High-Tech. Zij zijn op bezoek geweest bij het bedrijf en bespreken, naar aanleiding daarvan, hoe Bronkhorst innoveert en slimmer werkt. De opleiding New Engineers is een private post-hbo opleiding die tot doel heeft om ingenieurs verder te ontwikkelen tot 21e eeuwse technici. Naast Bronkhorst schuiven onder meer CorthoGreen en Ubbink aan om met ons te spreken over flexibilisering en robotisering. Een bijzonder staaltje flexibel produceren laat Peter Stoverink van Stooff uit Eibergen ons zien.

De hoogtepunten van 2017

De hoogtepunten van 2017

StedendriehoekJan-Willem Vos15 februari 2018

Als Regionaal Centrum voor Technologie streven we ernaar zoveel mogelijk ondernemers in de duurzame en slimme maakindustrie te ondersteunen bij hun innovatie. Ook in 2017 hebben we samen met de andere regio’s van RCT Gelderland bedrijven begeleid, vouchers uitgeschreven en bijeenkomsten georganiseerd vanuit dat ene adagium ‘voor en door ondernemers’.

Inschrijving Innovatie top 100

Inschrijving Innovatie top 100

NederlandJosé van Gerven14 februari 2018

De KvK roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf op om zich aan te melden voor de 13e MKB Innovatie Top 100: de mooiste innovatie-etalage van Nederland. Inschrijven kan tot 27 april via www.mkbinnovatietop100.nl.

Opening nieuw Technasiumgebouw Candea College

Opening nieuw Technasiumgebouw Candea College

DuivenJosé van Gerven4 februari 2018

Het technasium is een formule voor (beter) bèta-onderwijs op de havo en het vwo. Ons land telt 92 van dergelijke scholen, waaronder, als enige in deze regio, het Candea (sinds 2005). Doel van het onderwijs is meer leerlingen te laten kiezen voor een technische richting. Centraal staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), dat leerlingen uitdaagt out of the box te denken. Daarnaast worden bijna spelenderwijs vaardigheden als samenwerken, plannen, communiceren en presenteren aangeleerd. ren."

Smartcafe opnames ICER ULFT 16 jan. 2018

Smartcafe opnames ICER ULFT 16 jan. 2018

ICER ULFTHarold Vulink17 januari 2018

Op 16 jan. jl. heeft de 3e serie Smartcafe opnames plaatsgevonden. In een ontspannen setting hebben verschillende bedrijven zich gepresenteerd en laten onderwerpen aan de vragen van onze vaste presentatrice en collega Marieke op de Weegh, New Engineers en natuurlijk het publiek.

Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek

Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek

AchterhoekHarold Vulink11 januari 2018

De transitie atlas geeft inzicht in de human capital bewegingen in de Achterhoek. Een rapport wat duidelijk aantoont dat we met de huidige manier van denken en handelen niet meer onze toekomstige personeelsbehoefte kunnen invullen.