Berichten

Smart Café 2: Dorset en Civon

GelderlandRCT Gelderland10 mei 2018

Smart industry betekent dat je je bedrijfpsprocessen innoveert. In deze aflevering van Smart Café hebben we het de rol van techniek hierbij. Witek ten Hove, docent aan de HAN, is op bezoek bij Henno Haaring van Dorset. Witek onderzoekt hoe Dorset Smart Industry invoert. Verder presenteert Marjonne van den Hout de Smart Academie. Deze aflevering van Smart Café is opgenomen in Fooddock te Deventer.

Smart Café 1: Van Raam

GelderlandRCT Gelderland7 mei 2018

In deze aflevering van Smart Café hebben we het over de menselijke kant van Smart Industry. Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh praat met Marjolein Boezel van Van Raam uit Varsseveld over smart industry en sociale innovatie: hoe neem ik mijn mensen in het proces en alle ontwikkelingen die we tegenkomen? Deze aflevering van Smart Café is opgenomen in Fooddock te Deventer.

Jaarschrift 2017: Robot, cobot… collega’s met een chip

Jaarschrift 2017: Robot, cobot… collega’s met een chip

GelderlandRCT Gelderland2 mei 2018

Bijna vierhonderd Gelderse bedrijven vonden in 2017 een geschikte samenwerkingspartner om vernieuwende ideeën te ontwikkelen. Het ondersteunen van de maakindustrie bij de omslag naar slimmer produceren is een van de kernopdrachten van RCT Gelderland. In het zojuist verschenen jaarschrift over 2017, dat de titel ‘Robot, cobot… collega’s met een chip’ draagt, staat RCT Gelderland hier uitgebreid bij stil.

Grensoverschrijdende industrie

Grensoverschrijdende industrie

AaltenHarold Vulink26 april 2018

Nederlanders noemen het Smart Industry, Duitsers bedoelen met hetzelfde Industrie 4.0. Hoe we het ook noemen; innovatie komt aan beide zijden van de grens voor. Tijdens een ‘grensoverschrijdende bijeenkomst’ aan de grens, bij Dorset Greenmachines in Aalten zijn de hub-initiatieven aan beide zijden van de grens belicht. Zowel in de Achterhoek als het Duitse Munsterland zijn er verschillende ‘hub’-initiatieven (verzamelplaatsen) die zich richten op innovatie en transparanter maken van de aanwezige technische bedrijven.

Afval is ook grondstof

Afval is ook grondstof

OldebroekSina Salim26 april 2018

Afval is geen afval, maar ook grondstof. Alleen loopt de wetgever achter bij de ontwikkelingen, waardoor afval altijd afval en hergebruik nauwelijks mogelijk is. Afvalverwerker Van Werven is het samen met Wavin gelukt om daarin verandering te brengen. Het gerecyclede kunststof van Van Werven krijgt nu van Rijkswaterstaat een einde-afvalstatus. Hierdoor kan het als grondstof voor rioleringsbuizen worden gebruikt en is Van Werven het eerste recyclingbedrijf in Europa dat gerecycled kunststof einde-afval mag noemen. Een status die het bedrijf ook in Engeland en België wil aanvragen.

Elke Nederlander tweemaal ‘in’ Topicus

Elke Nederlander tweemaal ‘in’ Topicus

DeventerMarieke op de Weegh26 april 2018

We staan er niet bij stil, maar gemiddeld maken de Nederlanders tweemaal gebruik van een softwarepakket dat is ontworpen door Topicus. Het techbedrijf uit Deventer is actief in verschillende markten: zorg, onderwijs, lokale overheden en financiële sector. Het maakt voor die markten softwareoplossingen die tal van klanten en organisaties in die sectoren gebruiken en zo komt het bedrijf op meer dan 38 miljoen gebruikers in Nederland en maakt elke Nederlander dus ongeveer tweemaal gebruik van een Topicus-oplossing. Het doel van Topicus is dat zij hun klanten en eindgebruikers (zoals burgers, patiënten en ouders) meer in hun kracht zetten, doordat ze gebruikmaken van hun toepassingen.

Maak kennis met innovatiemakelaar Ruud Schuurman

Maak kennis met innovatiemakelaar Ruud Schuurman

Arnhem/NijmegenRuud Schuurman26 april 2018

Techniek en ‘mooi ondernemerschap’ – door mensen die aan de slag gaan en business durven te ontwikkelen. Daar loopt Ruud Schuurman warm voor. Ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen hebben grote kans hem binnenkort te ontmoeten. Hij maakt zoveel mogelijk afspraken bij bedrijven en zoekt de ondernemers op events op. Met als doel: “Verbinding. Door veel contacten te leggen en te luisteren naar ondernemers kunnen we kansen creëren voor nieuwe samenwerking”, vertelt hij enthousiast.

Smart maintenance, een kwestie van slimme technologie?

Smart maintenance, een kwestie van slimme technologie?

DuivenJosé van Gerven26 april 2018

Welke technologieën komen er op ons af? Hoe kunnen we big data gebruiken om slimmer onderhoud te plegen en hoe krijg je mensen mee in de wereld die Smart Industry heet? Deze en andere vragen stonden 4 april centraal bij de bijeenkomst Smart Maintenance: een kwestie van slimme technologie?

Technova College: hub voor ondernemers en onderwijs

Technova College: hub voor ondernemers en onderwijs

EdeSina Salim26 april 2018

Voor bedrijven lijkt het onderwijs soms onbereikbaar, terwijl opleidingen en bedrijfsleven elkaar juist hard nodig hebben. Zeker in de techniek: de aanwas in technische mbo-opleidingen binnen de Foodvalley is te laag terwijl de behoefte aan technici snel toeneemt. ROC A12 in Ede creëert daarom een nieuw schoolgebouw voor de circa 1600 studenten van alle technische opleidingen samen: bouwkunde, motorvoertuigentechniek, mechatronica, media en ICT. Hier wordt niet alleen les gegeven aan de studenten, het wordt ook een ontmoetingsplek voor bedrijven en onderwijs. In de speciale ‘innovatieve ruimte’ kunnen de nieuwste technieken worden gedemonstreerd.

Smart Cafés

Smart Cafés

GelderlandRCT Gelderland25 april 2018

In de afgelopen anderhalf jaar heeft RCT Gelderland in de hele provincie een zestal Smart Cafés georganiseerd. Dit zijn ontmoetingen die tot doel hebben om ondernemers te inspireren en aan het denken te zetten over wat smart industry voor hun business model kan betekenen. Het is een café dus de opzet is aan de ene kant wat luchtig, echter aan de andere kant komen in elk café wel drie ondernemers aan het woord, die volop bezig zijn met smart industry en dat leidt vaak tot interessante gesprekken en discussies.