De Europese kampioenschappen indooratletiek zijn in de week van 6 tot 9 maart georganiseerd in Apeldoorn. Voor zo’n event is veel extra stroom nodig. Wie bel je dan? Bredenoord in Apeldoorn, zij zijn gespecialiseerd in het leveren van tijdelijke en mobiele energievoorzieningen. Zo geschiedde en zo stonden de aggregaten van het bedrijf paraat om voor extra stroom te zorgen en dat geldt ook voor het EK voetbal of een energiecentrale die capaciteit tekortkomt. Directeur Jaap Fluit omschrijft zijn bedrijf niet zonder reden dan ook als “de brandweer op stroomgebied.” Op 10 maart bezoeken ondernemers uit De Liemers en Stedendriehoek, die betrokken zijn bij RCT Gelderland, het bedrijf.
Bredenoord is een derde generatie familiebedrijf, de familie Bredenoord is nog altijd eigenaar van het bedrijf, dat wordt geleid door Jaap Fluit. In 1937 is opa Bredenoord gestart met een houtzagerij/timmerfabriek. Toen verbrandde hij al het resthout en leidde de energie terug naar zijn dieselaggregaat en had zo al een dual fuel oplossing. Na de Tweede Wereldoorlog nam de liefde voor de aggregatentechniek een grotere vlucht toen het bedrijf in werktuigen met dieselmotoren en aggregaten ging handelen.
Vanaf 1960 is er gestart met de verhuur van aggregaten. Diesel heeft altijd een voorname rol gespeeld in het bedrijf. Alleen is de beeldvorming wel veranderd. Vroeger was het bedrijf de gewenste redder in nood met diesel, nu de ongewenste redder in nood, vanwege diesel. Terwijl de inzet met de huidige motorentechnologie inmiddels heel schoon is geworden.
Bredenoord bezit ruim 3.000 aggregaten die bij tal van evenementen ingezet kunnen worden. Die draaien inmiddels allang niet meer alleen op diesel. In 2009 stond op Lowlands het eerste door Bredenoord ontwikkelde mobiele waterstof brandstofcelaggregaat. Verder zijn er allerlei energieoplossingen ontwikkeld, van batterijen tot brandstofceloplossingen. Het aardige is overigens dat Bredenoord vrijwel alle apparaten nog steeds zelf assembleert.
Het bedrijf heeft ook een grote vloot aan mobiele batterijen die verhuurd worden, ze werken daarnaast met biodiesel, methanol en solaroplossingen. Doel van het bedrijf is om uiteindelijk van alle mobiele energiesystemen één modulair systeem te maken, waarbij het mogelijk is om alles met elkaar te verbinden op die plekken waar geen energie voorhanden is. Bredenoord heeft zich inmiddels verbonden met een twintigtal andere organisaties in de Infra Capacity Alliance (ICA). Dit zijn bedrijven die met elkaar bij rampsituaties direct kunnen leveren en dan gaat het niet alleen om energie, maar om een totale infrastructuur.
Tijdens het gesprek met Jaap Fluit gaan de aanwezige RCT-ondernemers nog wat meer op het puntje van hun stoel zitten, als duidelijk wordt dat het maken van traditionele strategische plannen over de ontwikkeling van Bredenoord inmiddels toch als wat achterhaald wordt beschouwd. De wereld verandert zo snel dat zo’n plan niet meer toereikend is. Bredenoord werkt nu met scenario analyses op basis waarvan ze tot beslissingen over de koers van hun bedrijf komen, waarbij het bieden van zekerheid van energie natuurlijk centraal staat.