Uitgelichte cases

Succesverhalen van onze Gelderse koplopers

Leren werken met Cobots

Leren werken met Cobots

Icer Ulft14 februari 2018

Samen met het CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland) is het RCT in 2017 een cobotpool gestart. In deze pool krijgen maakbedrijven op een laagdrempelige manier de kans met een cobot een experiment te starten in hun bedrijf. Een cobot is een zogenaamde collaborative robot. Een robot die zonder kooi of verdergaande beschermingsmiddelen samenwerkt met de mens. Vanwege een groot succes faciliteren we het leren werken met cobots nu in verschillende werkvormen.

Cobotpool, ook iets voor uw bedrijf?

Cobotpool, ook iets voor uw bedrijf?

Achterhoek, Liemers13 november 2017

Samen met het CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland) is het RCT een cobotpool gestart. In deze pool krijgen maakbedrijven op een laagdrempelige manier de kans met een cobot een experiment te starten in hun bedrijf. Een cobot is een zogenaamde collaborative robot. Een robot die zonder kooi of verdergaande beschermingsmiddelen in te zetten is naast de mens.

Van irritatie naar innovatie

Van irritatie naar innovatie

Apeldoorn22 december 2016

Soms zijn er zaken waar je je aan ergert en denkt dat kan toch beter. Dit gold voor de heer Wouters uit Apeldoorn, die ouderen zag vallen met rollators, waaronder zijn eigen moeder en besloot om een betere te maken, gericht op veiligheid. Geen gewone rollator, één waarbij vallen bijna niet mogelijk is en met meer ruimte voor boodschappen.

Ministek

Ministek

Apeldoorn22 december 2016

Een huisje van ongeveer 22 m2, dat meedraait met de zon, daardoor nauwelijks energie verbruikt en waar alle benodigde woonfuncties in zitten. Zes ondernemers hebben ‘MiniStek’ ontwikkeld. Inmiddels hebben ze de eerste locatie in Apeldoorn gevonden, zijn ze op zoek naar meer locaties en naar middelen om het te bouwen. Een mooie vorm van innovatief bouwen, waar Stedendriehoek Innoveert/RCT Gelderland bij betrokken is.

Een van de beste 3D-metaalprinters van de wereld staat in Terborg

Een van de beste 3D-metaalprinters van de wereld staat in Terborg

Terborg22 september 2016

Kaak Group neemt het initiatief tot leasen van de 3D-metaalprinter. Zes maakbedrijven sluiten zich aan bij het cluster. ACT /RCT Gelderland en Oost NV helpen bij het bouwen van het cluster.

Fieldlab Industrial Robotics

Fieldlab Industrial Robotics

Harderwijk26 september 2016

Nederland beschikt over de kennis en over voldoende robots. Maar niet over de kunde om deze in te zetten binnen een winstgevend proces. De visie voor de industrie van de toekomst (Smart Industry) is inspirerend en zelfs noodzakelijk, maar alleen haalbaar als wij in staat zijn dergelijke systemen te realiseren. Het Fieldlab Industrial Robotics van AWL is daarbij een essentieel initiatief voor de gehele Nederlandse economie en de werkgelegenheid.

Twentse netwerken - interessant voor Gelderse maakbedrijven

Twentse netwerken - interessant voor Gelderse maakbedrijven

Gelderland en Twente19 september 2016

Electrotechnische Industrie ETI zoekt aansluiting bij Twentse netwerken van maakbedrijven. RCT Gelderland helpt.

Drone4Agro - Het vliegend werkpaard

Drone4Agro - Het vliegend werkpaard

Valleiregio19 september 2016

Drone4Agro ontwikkelt een eigen landbouwdrone. De drone heeft acht propellors, is 2,5 bij 2,5 meter groot en voorzien van een spuitinstallatie. De drone heeft een draagvermogen van maximaal 150 kg. De drone kan straks 2 hectare bespuiten met een tank en vliegt helemaal zelfstandig. De vooraf ingevoerde coördinaten bepalen de exacte vliegroute. Zodra de tank leeg is, vliegt de drone terug naar het basisstation. Hier wordt de tank gevuld en de accu opgeladen. Door: Drone4Agro Samenwerking met: universiteiten van Twente en Wageningen en de Osse Group uit Almelo Rol RCT: bemiddeling, verbinding, innovatievoucher

Een innovatieve klikprothese: de Safety Adapter

Een innovatieve klikprothese: de Safety Adapter

Regio Arnhem-Nijmegen en Rivierenland2 september 2016

Harry Jansen, directeur van Orthopedie Technologie Nijmegen (OTN), ontwikkelde een innovatieve klikprothese. Dit is een alternatief voor de traditionele, oncomfortabele en niet-flexibele beenprothese. Veel patiënten met zo’n beenprothese kampen met chronische klachten waardoor ze de prothese niet de hele dag of niet de hele week kunnen dragen.

Bureau SEP - Innovatieve tegels voor het schoolplein

Bureau SEP - Innovatieve tegels voor het schoolplein

Regio Arnhem-Nijmegen en Rivierenland30 juli 2016

Dorith Schute is, eigenaar van Bureau Sep, producent van multifunctionele speel-, leer- en sportpleinen voor scholen en openbare buitenruimtes. Zij, ontwikkelde een kunststof tegel die bovenop bestaande schoolpleinen kan worden aangebracht. Hiermee kunnen patronen voor bijvoorbeeld sport- en spelsituaties worden aangebracht. Dorith stak veel tijd in samenwerking met Aziatische leveranciers, maar zonder bevredigend resultaat.

Alle cases

Cybersecurity

Cybersecurity

Achterhoek; verschillende bedrijven als gastlocatie.13 juni 2018

Cyberaanvallen en incidenten komen steeds meer voor bij organisaties. Denk aan afpersing door systemen tijdelijk onbruikbaar te maken, ook wel ransomware genoemd. Ook zien we in de regio Gelderland steeds vaker dat iemand zich voordoet als de leverancier, vervolgens zogenaamd het rekeningnummer van de leverancier laat veranderen en van de onwetende klant netjes uitbetaald krijgt.

Marjolein Boezel Van Raam... Hoe implementeer je smart industry?

Marjolein Boezel Van Raam... Hoe implementeer je smart industry?

Varsseveld15 februari 2017

Iedereen heeft het over smart industry. Maar hoe implementeer je dat nu? Marjolein directeur van Vanraam uit Varsseveld vertel hierover in het smartcafe. Een initiatief van de Rct's.

Weer een goed bezochte en geslaagde ACT bijeenkomst

Weer een goed bezochte en geslaagde ACT bijeenkomst

Achterhoek21 november 2016

Het ACT is sinds ruim 10 jaar een begrip in de Achterhoek, en is een van de voorlopers van RCT Gelderland. Veel maakbedrijven vroegen: "De jaarlijkse bijeenkomst gaat toch wel door?" Natuurlijk, zeker als er zoveel vraag naar is vanuit de maakbedrijven. Dit jaar namen we het thema Smart Industry.

Lora: wat is dat eigenlijk?

Winterswijk16 december 2016

LORA staat voor Long Range en Low power. Het is een opensource protocol waarbij sensoren kleine pakketjes data over lange afstand kunnen versturen. Lora lijkt een belangrijke standaard te worden als het gaat om Internet of Things.

Voorbeeld laserlassen

Doetinchem13 december 2016

Holga heeft succesvol laserlassen geïntroduceerd. Marc Oudeampsen geeft kort een toelichting van het laserlassen van een van de producten.

De Greenstopper, voor makkelijk maaien van bermen

De Greenstopper, voor makkelijk maaien van bermen

Regio Arnhem-Nijmegen en Rivierenland16 september 2016

Het maaien van bermen is vaak lastig vanwege de palen, verkeersborden, lantaarnpalen, hectometerpaaltjes, et cetera. De wegbeheerder kan daardoor niet snel en veilig maaien met tractor of grasmaaier. Deze delen moeten handmatig gedaan worden, wat tijdrovend is en gevaarlijk vanwege het verkeer.

MoveIn - Tilhulp voor brancards

MoveIn - Tilhulp voor brancards

Regio Arnhem-Nijmegen16 september 2016

Clark Nowack van het Nijmeegse bedrijf ReqCare ontdekte dat de ‘tilbelasting’ voor ambulancemedewerkers bij het in- en uitrijden van de brancard eigenlijk te groot is. Rugklachten zijn vaak het gevolg. Als ingenieur ontwikkelde Clark hiervoor een eenvoudige- en betaalbare oplossing: de MoveIn, die deze zware tilbelasting opvangt.

Plasma Activated Water – een ingrijpende innovatie in desinfectie

Plasma Activated Water – een ingrijpende innovatie in desinfectie

Regio's Arnhem-Nijmegen en Rivierenland30 juli 2016

Binnen een Europees subsidieproject (EFRO) worden agrarische en medische toepassingen ontwikkeld van PGW. Hier bleek dat PGW kan worden ingezet als schoon en duurzaam alternatief voor pesticides en bestrijdingsmiddelen, maar ook als vaaswater voor snijbloemen. Ook wordt onderzocht of PGW kan worden gebruikt voor het desinfecteren van handen, oppervlakken en ruimtes.

Halvering installatietijd dankzij de Powerbox

Halvering installatietijd dankzij de Powerbox

Regio's Arnhem-Nijmegen en Rivierenland30 juli 2016

Kersten Retail Techniek ontwikkelde een innovatief prefab-systeem voor het snel aanbrengen van alle installatietechniek in een winkelpand. In de productiehal in Elst worden alle werkzaamheden voorbereid met behulp van de Powerbox, een prefab‑ module met alle benodigde leidingen.

Sit & Heat - Energy saving heaters

Sit & Heat - Energy saving heaters

Regio Arnhem-Nijmegen en Rivierenland30 juli 2016

Jorg Rijkschroeff wilde de traditionele terrasverwarming, de gasbranders en elektrische heaters, vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Uitgangspunt: de kussens van loungebanken verwarmen, zoals bij de stoelverwarming in auto’s. In 2011 startte hij het bedrijf Sit & Heat en ontwikkelde de eerste prototypes: kussens voor loungebanken met ingebouwde verwarming.