De Nooij Stainless is gevestigd in Ede en vooral actief in de wereld van energie zoals de waterzuivering en de offshore. Bij het bedrijf werken zo’n 20 mensen. De Nooij is 110 jaar oud en heeft mede daardoor het predicaat Hofleverancier verworven. De Nooij produceert vloeistof-gas en vloeistof-vloeistof afscheiders, die ervoor zorgen dat schoon water, gas en schone olie ontstaat. Daarnaast werkt het bedrijf ook voor supermarkten. Zij leveren de roestvrijstalen leidingen die gebruikt worden om de groente in supermarkten met dry-mist te benevelen.
Sinds een aantal maanden is de Nooij betrokken in een waterstofproject. Initiatiefnemer is het lectoraat Balanced Energy Systems van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De andere deelnemende bedrijven zijn HyET E-Trol en On2Quest. Ruud Schuurman van RCT Gelderland heeft de bedrijven en de HAN bij elkaar gebracht, vervolgens heeft de hogeschool het initiatief genomen. Leo Polak (associate lector van de HAN): ”Met steun van de subsidieregeling KIEM zijn wij gestart met het project FlexElec, waarin we een testopstelling voor AEM (Anion Exchange Membrane) elektrolysers ontwikkelen voor een groot drukbereik. Er zijn verschillende elektrolysetechnologieën in ontwikkeling, bekende zijn PEM (Proton Exchange Membrane) en alkaline. AEM combineert de voordelen van een membraan, zoals in PEM, met de voordelen van alkaline. Een membraan zorgt voor goede scheiding van de gassen en de mogelijkheid om de waterstof onder druk te brengen, terwijl alkaline het mogelijk maakt om goedkopere materialen te gebruiken. Met deze testopstelling willen we de ontwikkeling van AEM versnellen.” De testopstelling die in dit project bouwklaar gemaakt wordt moet door meer ontwikkelaars gebruikt gaan worden. Het project duurt één jaar en wordt eind 2025 afgerond. Naast de associate lector zijn ook twee onderzoekers en een aantal studenten betrokken bij FlexElec. Het project krijgt € 40.000 subsidie van SIA en de betrokken bedrijven leggen gezamelijk een kleine twintig mille als co-financiering op tafel. Vooral door er eigen uren in te steken.
Aan Winfred Ortse de vraag waarom zijn staalbedrijf in de waterstofwereld actief wil zijn. “Via een relatie op Industriepark Kleefse Waard en de leerkring van Ruud Schuurman ben ik in de waterstofwereld verzeild geraakt en zo in aanraking gekomen met dit onderzoeksproject. Ik ben gaan deelnemen, omdat zo’n project de kans geeft om je verder te verdiepen in de waterstofwereld, uit te zoeken of het bij de Nooij past, zonder dat het direct werken voor een opdracht van een klant betekent.” Los van deze redenen speelt ook de vraag of het project nog een tastbaar resultaat voor hem moet opleveren? Ortse: ”een waterstofafscheider zou ik een mooi resultaat vinden, dat zou een eigen product kunnen zijn, dat ervoor zorgt dat er vocht aan de waterstof wordt onttrokken.”