Jan-Willem Vos

Cleantech Regio (Stedendriehoek) Rivierenland

Jan-Willem Vos

“We vergeten soms dat innoveren dicht bij jezelf begint: bereid zijn om anders te kijken.”

Recente berichten

Thinkwise denkt anders over software

Thinkwise denkt anders over software

ApeldoornJan-Willem Vos15 maart 2018

Het moet anders, dacht Robert van der Linden. Hij werkte jarenlang voor grote softwarehuizen en hij realiseerde zich dat de ‘traditionele’ software te star is om de grote veranderingen in de markt goed te kunnen verwerken. De ontwikkelingen van de technologie, met web- en mobiele oplossingen, de veranderende wetgeving en voortschrijdend inzicht vragen om een andere vorm van software. En dus stopte hij bij SAP en begon in 2002 met compagnon Victor Klaren in Apeldoorn voor zichzelf. Met succes: inmiddels heeft Thinkwise meer dan 120 mensen in dienst en wordt de software in meer dan 32 landen toegepast. Hun idee van softwareontwikkeling is totaal anders dan die van de grote softwarehuizen, die vooral pakketten leveren met software waarvan de basis vaak dertig jaar geleden is ontwikkeld. Daar lijnrecht tegenover staat traditioneel maatwerk en voor veel organisaties zijn beide oplossingen niet afdoende. Pakketten komen vaak met veel extra functionaliteit waar een bedrijf geen behoefte aan heeft, maatwerk laten ontwikkelen kost ontzettend veel tijd en is daarmee te duur en risicovol. Heb je dan een pakket of maatwerk aangeschaft, dan ontstaan problemen wanneer de technologieën en/of functionaliteit veranderen. De software kan daar nauwelijks op worden aangepast en de organisatie gaat op zoek naar een oplossing in de vorm van extra randapplicaties bijvoorbeeld. Wat Van der Linden en Klaren zochten was software die onafhankelijk is van de technologie, die technologieën kan overleven en die functioneel kan meegroeien met een bedrijf.

Energieke cleantechregio - E-zine juni 2017

Energieke cleantechregio - E-zine juni 2017

StedendriehoekJan-Willem Vos30 juni 2017

Onder de naam energieke cleantechregio worden bedrijven in de Stedendriehoek gemotiveerd hun vastgoed te verduurzamen. Daar valt geld mee te verdienen. Maar bij “energieke cleantechregio” denk je misschien ook aan andere regionale projecten waar energie in wordt gestoken. Luc Pennings stak als programmadirecteur veel energie in de startfase van Cleantech Regio Development en hij geeft dat nu door aan zijn opvolger. Onder bedrijven die energie steken in hun innovatieve projecten wordt binnenkort weer 2 miljoen euro voor cofinanciering verstrekt door de provincie Gelderland. En waar je natuurlijk ook energie van krijgt is van inspirerende verhalen van andere succesvolle ondernemers. Zoals op de exportborrel bij de Rabobank op 28 juni. Je leest er alles over in de nieuwste e-zine.

Vandaag bezig met de vragen van morgen

Vandaag bezig met de vragen van morgen

ApeldoornJan-Willem Vos28 november 2016

Op 8 november zitten enkele maakbedrijven samen met een IT-bedrijf aan de eerste ITdustrie tafel. Een initiatief om maakindustrie en IT met elkaar in gesprek te brengen en op die manier bij te dragen aan de slimme maakindustrie. Het onderwerp: vandaag bezig zijn met de vragen die de klanten morgen stellen.

Fooddock Deventer wint ondernemersprijs

Fooddock Deventer wint ondernemersprijs

StedendriehoekJan-Willem Vos16 november 2016

Vandaag, 16 november 2016, wint het Fooddock de startersprijs voor ondernemers in Deventer. Dit is bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse ondernemers event 'Marktplein Deventer'. Het Fooddock was ook de locatie waar twee dagen eerder, op 14 november, het eerste Smart Café in Oost-Nederland plaatsvond.

Nieuws uit de Stedendriehoek

Nieuws uit de Stedendriehoek

StedendriehoekJan-Willem Vos15 maart 2018

In de e-zine van deze maand een artikel ter nagedachtenis aan Dick Grolleman, bestuurder van Stedendriehoek Innoveert. Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat deze ondernemer pur sang is overleden. Ook nemen we afscheid van de e-zine in de huidige vorm. We hebben afgesproken om binnen RCT Gelderland één e-zine te maken. In de toekomstige nieuwsbrieven willen we u ook inspireren met verrassende berichten en vernieuwende projecten uit de andere regio's. 'Onze' rubriek (On)Opvallend zal daarin ook een vast onderdeel blijven. In deze editie zijn we daarvoor op bezoek geweest bij Thinkwise in Apeldoorn.

Smart Café on the move

Smart Café on the move

DeventerJan-Willem Vos23 november 2016

Op 14 november heeft het eerste Smart Café in een serie van zes plaatsgevonden in het Fooddock te Deventer. Het is direct een geslaagd café met een prikkelend onderwerp: hoe neem ik als ondernemer mijn mensen me in de ontwikkeling naar slim produceren. De voornaamste conclusie na twee uur discussie: veel communiceren, meer coachen als leidinggevende, goed luisteren en verder gewoon doen.

Beveiligd Bezoek

Beveiligd Bezoek

ApeldoornJan-Willem Vos16 februari 2017

Een medewerker rukt uit om een machine te repareren, geëscorteerd door twee beveiligers. We zijn te gast bij Arjowiggins, de zwaarbeveiligde papierfabriek die uitsluitend bankpapier maakt, waaronder de Euro. De twintig ondernemers die zich op 14 februari tegen vieren aan de poort melden, schrijven direct geschiedenis. Het is de eerste groep die sinds lange tijd het fabrieksterrein betreedt, om met het bedrijf te spreken over het verkleinen van de footprint.

ConceptLab brengt prille ideeën bedrijven stap verder

ConceptLab brengt prille ideeën bedrijven stap verder

Apeldoorn, ZwitsalterreinJan-Willem Vos12 april 2017

Studenten komen tijdens een stage of afstudeeropdracht dikwijls op innovatieve ideeën, maar door andere prioriteiten, de waan van de dag, gebrek aan menskracht of onduidelijkheid over de haalbaarheid blijven die ideeën vaak onaangeroerd in de la liggen. En ook bedrijven zelf of innovatieve denkers lopen vaak met goed ideeën rond die ze ‘niet kwijt kunnen’. „Hoe kun je zo’n idee nou tot wasdom laten komen?”, vroeg Marc Beusenberg, hoofddocent aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) op Hogeschool Windesheim, zich af. Daarvoor heeft hij samen met anderen een aanpak bedacht: het “conceptLab”.

Ontluikend voorjaar - E-zine april 2017 - RCT Gelderland - Stedendriehoek Innoveert

Ontluikend voorjaar - E-zine april 2017 - RCT Gelderland - Stedendriehoek Innoveert

StedendriehoekJan-Willem Vos12 april 2017

Terwijl de natuur ontluikt en knoppen uitgroeien tot blaadjes, zo komen in de regio ook innovatieve ideeën steeds meer van de grond. Stedendriehoek Innoveert, als onderdeel van RCT Gelderland, helpt daarbij. In de e-zine van deze maand besteden we aandacht aan drie "hulpmiddelen" voor ondernemers om een stap verder te komen met hun idee en bedrijf: De Groeiversneller van Oost NV, het conceptLab en de meet-up over Internet of Things. Lezen dus.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

GelderlandJan-Willem Vos3 mei 2017

Het eerste jaarschrift van RCT Gelderland is uit. In deze publicatie blikken de Regionale Centrale voor Technologie terug op 2016. In dat jaar hebben ze een kleine 900 bedrijven gezien, waarvan het overgrote deel in de maakindustrie en zijn er mede door toedoen van de stichting een kleine 300 bedrijven met elkaar of met andere organisaties gaan samenwerken, met als doel om tot innovaties te komen.

“Opleiding New Engineers is accelerator”

“Opleiding New Engineers is accelerator”

StedendriehoekJan-Willem Vos8 juni 2017

De particuliere opleiding New Engineers start in september met een tweede lichting. „Een kans die je niet moet laten lopen”, vindt Bredenoord directeur Jaap Fluit. Twee van zijn engineers volgden het eerste traject en hij nam een schoolverlater aan die de opleiding doet. Hij is zeer te spreken over het rendement dat de opleiding nu al oplevert.

De hoogtepunten van 2017

De hoogtepunten van 2017

StedendriehoekJan-Willem Vos15 februari 2018

Als Regionaal Centrum voor Technologie streven we ernaar zoveel mogelijk ondernemers in de duurzame en slimme maakindustrie te ondersteunen bij hun innovatie. Ook in 2017 hebben we samen met de andere regio’s van RCT Gelderland bedrijven begeleid, vouchers uitgeschreven en bijeenkomsten georganiseerd vanuit dat ene adagium ‘voor en door ondernemers’.

Smart Cafés in Gelderland

Smart Cafés in Gelderland

StedendriehoekJan-Willem Vos8 juni 2017

In november 2016 organiseerde RCT Gelderland het eerste Smart Café in Deventer. Dit jaar en komend jaar volgen er nog vijf smart cafés en inmiddels heeft de provincie Overijssel het idee ook overgenomen. De Smart Cafés vormen met de Masterclasses Business Modeling en Smart Industry een belangrijk onderdeel van de uitvoering van de BOOST-agenda. BOOST is het netwerk van bedrijven en branches die zichzelf beschouwt als de aanjager van de transitie naar Smart Industry in Oost-Nederland.

Een team van medewerkers en cobots

Een team van medewerkers en cobots

UlftJan-Willem Vos8 november 2017

Over een paar jaar is het al zover: u bent leidinggevende van een team van medewerkers én cobots. Dit zijn coöperatieve robots, die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. In de Achterhoek zijn bedrijven inmiddels bezig met de aanschaf ervan. In januari 2018 staan we tijdens het Smart Café in Ulft stil bij robotisering, flexibel produceren en de relatie mens en machine.

(On)opvallend

(On)opvallend

ApeldoornJan-Willem Vos8 november 2017

We rijden er langs, zonder dat we er vaak bij stilstaan: bedrijventerreinen. We zien een bedrijfshal, een logo, een kantoor en dat is het. Onopvallend dus, maar niet zelden zijn die bedrijven binnen hun branche juist opvallend. Om die reden kijken we in deze rubriek achter de puien van de bedrijven en laten we de ondernemers aan het woord. Vermoedelijk zult u na lezing van de artikelen het met ons eens zijn: achter die puien gebeuren de mooiste dingen.

Exportondersteuning voor bedrijven die de grens over willen

Exportondersteuning voor bedrijven die de grens over willen

ApeldoornJan-Willem Vos8 november 2017

Bedrijven die op het punt staan om te gaan exporteren kunnen advies en ondersteuning krijgen bij het maken van hun exportplan. Bovendien kunnen ze de kosten die met de ondersteuning gemoeid zijn gesubsidieerd krijgen. Zo bleek tijdens de tweede exportborrel die op 28 september plaatsvond bij Remeha in Apeldoorn.

New Engineers in Smart Café

New Engineers in Smart Café

GelderlandJan-Willem Vos15 februari 2018

Tijdens het derde Smart Café, ditmaal in de Achterhoek in Ulft, zitten twee New Engineers aan tafel met Henk Tappel, directeur van Bronkhorst High-Tech. Zij zijn op bezoek geweest bij het bedrijf en bespreken, naar aanleiding daarvan, hoe Bronkhorst innoveert en slimmer werkt. De opleiding New Engineers is een private post-hbo opleiding die tot doel heeft om ingenieurs verder te ontwikkelen tot 21e eeuwse technici. Naast Bronkhorst schuiven onder meer CorthoGreen en Ubbink aan om met ons te spreken over flexibilisering en robotisering. Een bijzonder staaltje flexibel produceren laat Peter Stoverink van Stooff uit Eibergen ons zien.

Lean Innovation Network - Remeha

Lean Innovation Network - Remeha

RemehaJan-Willem Vos21 december 2017

Augmented reality in assembly U wilt een nieuwe keuken in uw huis en gaat bij de keukenspecialist op bezoek om er eentje uit te kiezen. Maar hoe zou dat nu precies passen in uw keuken, welke kastjes zijn nu het handigst? Of zorgt een wat andere inrichting van uw keuken ineens voor heel andere mogelijkheden? Tegenwoordig helpt augmented reality hierbij. U zet een VR-bril op en ziet precies welke keuken het beste past en hoe een andere indeling van de ruimte voor nieuwe mogelijkheden zorgt. Maakt augmented reality (AR) assembleren nu ook efficiënter, foutlozer en eenvoudiger? Uit een afstudeeronderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, dat tijdens de workshop op 23 november over AR van het Lean Innovation Network werd gepresenteerd - blijkt dat bedrijven in veel gevallen nog aan het begin staan van AR. Er worden wat experimenten gedaan, maar van grootschalige toepassing is nog geen sprake. Wat daarbij ook opvalt, is dat de ene monteur aan de lijn de VR-bril graag gebruikt omdat hij dan nauwelijks meer hoeft na te denken, terwijl de andere monteur de bril om diezelfde reden juist verfoeid.

Smart Cafés in 2018

Smart Cafés in 2018

GelderlandJan-Willem Vos21 december 2017

Over een paar jaar is het al zover: u bent leidinggevende van een team van medewerkers én cobots. Dit zijn colloborative robots, die kunnen samenwerken met elkaar en met mensen. In de Achterhoek zijn bedrijven inmiddels bezig met de aanschaf van cobots, zoals Corthogreen. Het bedrijf kunt u waarschijnlijk niet, het product wel: de moestuintjes van Albert Heijn. Om die moestuintjes te vervaardigen is nog veel handwerk nodig, dat kunnen de cobots ook.

Eerste exemplaar Made in Apeldoorn uitgereikt

Eerste exemplaar Made in Apeldoorn uitgereikt

ApeldoornJan-Willem Vos15 februari 2018

Het boekje ‘Made in Apeldoorn’ en de website zijn klaar. Tijdens een exportborrel bij Cor Rijken Verpakkingen op 14 februari krijgt Cor Rijken, als een van de eerste geïnterviewden het boek als eerste uitgereikt door innovatiemakelaar Jan-Willem Vos van RCT Gelderland. Samen met zijn collega Marieke op de Weegh hebben zij het project Made in Deventer naar Apeldoorn gehaald en dankzij de financiële middelen van de Cleantech Regio, Rabobank, gemeente Apeldoorn en RCT Gelderland is Made in Apeldoorn gerealiseerd.

Nieuws uit de Stedendriehoek

Nieuws uit de Stedendriehoek

StedendriehoekJan-Willem Vos16 februari 2018

Wethouder Mark Sandmann ontving het eerste exemplaar van 'Made in Apeldoorn', een boek boordevol exportverhalen. In het smartcafé in Ulft vertelden twee studenten van de post-hbo-opleiding New Engineers en Henk Tappel, directeur van Bronkhorst Hig-Tech hoe het bedrijf innoveert en slimmer werkt. En dat smaakte naar meer, dus deze maand staat het vierde smartcafé al in agenda. Over robotica dit keer. Nieuwsgierig geworden? Lees onze nieuwe e-zine: https://mailchi.mp/rctgelderland/februari-2018-made-in-apeldoorn-en-smart-cafes