Alle resultaten

Van de boomgaard tot energiemanagement

Verslag 11 september - bijeenkomst bij Hermeta
Schoon
Van de boomgaard tot energiemanagement

Van de boomgaard tot energiemanagement

“Oh, telt onze perenboomgaard dan ook mee bij de compensatie van de CO2?”, vraagt een van de deelnemers zich af, nadat Hermeta heeft uitgelegd dat zij samenwerken met lokale fruittelers en daarmee CO2 compenseren. Eerder heeft Hitachi Vantara in hun presentatie laten zien hoe de aanleg van een sedum dak de CO2 uitstoot zodanig compenseert dat alle vervoer van het bedrijf in één keer is afgedekt.

Het is een van de voorbeelden die worden besproken tijdens de bijeenkomst ‘Lokaal opwekken en produceren’, die op 11 september plaatsvindt bij Hermeta in Asperen. Hermeta produceert talloze haakjes, waar we bijvoorbeeld onze jassen aan ophangen. Ook maken ze lockers, die onder meer in zwembaden worden gebruikt en zijn ze actief in de gevelbouw. Het bedrijf gebruikt aluminium als grondstof. Om dit te produceren is veel energie nodig, maar heb je eenmaal aluminium dan kun je het eindeloos recyclen. Het bedrijf ondervindt veel concurrentie uit China en heeft zich gerealiseerd dat ze die slag niet gaan winnen als ze proberen om zo goedkoop mogelijke producten te leveren. Daarom kiezen ze voor producten met een wat hogere prijs, die van betere kwaliteit zijn en bovendien circulair worden geproduceerd, waarbij duurzaam opgewekte energie wordt gebruikt.

Ronduit indrukwekkend is de keuze van Hermeta om zelf energie op te wekken, te gebruiken en via een derde partij daarmee te handelen op de onbalans markt. Hermeta worstelde met de hoge energierekening, die ongeveer een derde van de omzet omvatte. Daarnaast meldde energiebedrijf Stedin dat er netcongestie is en ze gedurende vier jaar op de wachtlijst komen als ze zelf gaan opwekken en willen terug leveren. Al met al een weinig houdbare situatie. Dus koos het bedrijf voor de aanschaf van een energiemanagementsysteem, waarmee ze hun verbruik precies kunnen monitoren, de aanleg van 1003 zonnepanelen en de aanschaf van een batterij. Hoge investeringen die ze in ongeveer vijf jaar terugverdienen en ervoor zorgen dat ze op 11 september bijvoorbeeld, als de bijeenkomst start, nog geen energie hebben ingekocht. Het verschaft hen ook de mogelijkheid om de machines op zondag te starten, omdat de energie dan ongeveer gratis kan worden ingekocht.

Hitachi Vantara uit Zaltbommel heeft al sinds 2013 6.200 zonnepanelen op het dak van hun Europees distributiecentrum liggen en dekt daarmee een deel van de energiebehoefte. Daarbij is het niet gebleven. Hitachi levert het liefste hun producten aan klanten zonder verpakking. Dit kan ook, omdat het bedrijf gebruik maakt van eigen transport racken en Transport Units. Dit zijn kratten die ze zelf hebben ontwikkeld en waarin je onverpakt kunt verzenden. Voorwaarde is wel dat dit in de eigen vrachtwagens gebeurt.

Bij Hitachi werken wereldwijd meer dan 300.000 mensen. Het is een van de concerns die in 2026 moeten voldoen aan de nieuwe jaarverslagregels van de EU, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Maarten de Groot, sustainability director operations, legt in zijn presentatie uit dat dit niet alleen consequenties heeft voor Hitachi. “We kregen 1100 vragen op ons af die allemaal beantwoord moeten worden, waarbij een klein percentage betrekking heeft op de supply chain. Om aan netto zero doelstellingen te kunnen voldoen heeft dit gevolgen voor de hele keten.  We zijn allemaal van elkaar afhankelijk en het doel kan alleen maar behaald worden als de hele keten hieraan meewerkt, uiteindelijk ook de mkb- bedrijven.”

Aan het einde van de bijeenkomst besluiten verschillende aanwezige ondernemers om met elkaar verder te praten over circulair ondernemen en energie. Mogelijk leidt dit tot de vorming van een leerkring. Daarnaast organiseert het Living Lab Rivierenland Circulair op 29 oktober tussen 15.00 en 18.00 uur een circulaire ontwerpdag.

Bekijk alle resultaten