Volledige controle over energieopwekking en -verbruik

De Intrapec Group wil in 2025 van het gas af zijn, maar loopt tegen de netcongestie aan. Dit leidt, op 16 oktober tijdens de kennissessie papier en verpakking uit de Stedendriehoek, tot de volgende vraag aan de collega-ondernemers: hoe kunnen we in 2025 van het gas af zijn, waarbij we de netcongestie omzeilen? Naast deelnemers uit de Stedendriehoek hebben we ditmaal een digitale gast uit Asperen, Rivierenland: Hermeta. Dit bedrijf heeft al een paar forse stappen gezet op het thema verduurzaming van energie.

Brievenbusverpakkingen, verzenddozen, verpakkingen voor voedsel, maar ook displays, foliedrukwerk, kartonnen lampen, meubels en zelfs een uitvaartkist. Dit alles produceert de Intrapec Group in Spankeren. Het bedrijf is opgericht in 1983, telt 65 medewerkers en is gevestigd in Doetinchem, Eerbeek en Spankeren. De klanten zitten vooral in Nederland, België en Duitsland. Intrapec heeft een eigen duurzaamheidsplan en sustainability report. In dat plan is een van de doelen gasloos worden in 2025. Op dit moment is het dak belegd met zonnepanelen, waarmee voorzien wordt in een gedeelte van de elektriciteit. Jaarlijks gebruikt het bedrijf 500.000 KwH aan stroom en 60.000m3 gas.

Na het voorstellen is het woord aan Floris Bel van Hermeta. Dit bedrijf is inmiddels van het gas af en verwarmt het kantoor en de fabriek met infrarood. Bel: ”aanvankelijk was ik wel sceptisch over infrarood, zouden we niet in de situatie belanden dat het of te koud is, of juist te warm en je voortdurend bezig bent om de infraroodpanelen zo in te stellen dat de temperatuur op peil is.” Een pilot in het bedrijf met infrarood werd een succes. Infrarood is goed te gebruiken om te verwarmen. De benodigde stroom voor de panelen wordt opgewekt door 1.003 zonnepanelen, waarmee een deel van het dak is belegd. Een EnergieManagementSysteem (EMS) en een batterijcontainer zorgen ervoor dat Hermeta volledige controle heeft over de energie. Via een derde partij kan er worden gehandeld op de onbalans markt. Het EMS maakt het ook mogelijk om energie in te kopen als je geld toe krijgt, bijvoorbeeld in het weekend. De investeringen waren fors, 1,5 miljoen euro. Toch is dit met deze aanpak in vijf jaar terugverdiend. 

Uit de discussie tussen de aanwezige bedrijven blijkt dat voor veel bedrijven energie een vraagstuk is. De netcongestie speelt bij allemaal wel een rol. Vooral de volledige controle over energie die Hermeta dankzij het EMS nu heeft, wordt interessant gevonden. Het leidt tot de afspraak dat alle aanwezige bedrijven begin volgend jaar naar Asperen gaan, om daar met eigen ogen te zien hoe het EMS bij Hermeta werkt.

Bekijk alle resultaten